AMIKOR NEM LÁTJUK A FÁTÓL AZ ERDŐT, A PROBLÉMÁKTÓL A MEGOLDÁST...

AKKOR JÖN JÓL EGY LIFE COACH , AKI SEGÍT MEGTALÁLNI A MEGOLDÁST ÉS SEGÍT LEGYŐZNI A LEGYŐZHETETLENNEK HITT AKADÁLYT…

Mi is az a life coaching? Hogy fog ez nekem segíteni?

Magyar fordításban leginkább életvezetési tanácsadásnak hívjuk. A life coach abban segíti az embereket, hogy a jelenlegi, magánéleti problémáikat meg tudják oldani, ennek eredményeképpen lelkiekben megerősödjenek, eredményeket érjenek el, önbizalmuk megerősödjön, és a jövőben hatékonyan kezeljék a felbukkanó akadályokat.

Melyek lehetnek ezek a problémák?

Néhány abból a több száz ügyféltől érkezett problémából, amivel az elmúlt években fordultak hozzám:

  • Keresem magamat, azon belül is a hivatásomat.
  • Elmúltam 40 éves, de még mindig nem tudom képviselni érdekeimet, ezért aztán folyton megaláznak.
  • Úgy érzem, nem vagyok elég jó.
  • Semmire sincs elég idő az életemben, állandóan rohanok, kapkodok, és sehova nem tudom odatenni a fókuszt.
  • Senki nem támogat a terveimben, nagyon egyedül érzem magam.
  • Régóta nem vagyok sikeres, ezért döntésképtelennek érzem magam, és ez a vállalkozásom menetére is kihat.
  • Egyik napról a másikra lettem vezető, ez óriási stresszel jár, azóta szinte csak tűzoltásból áll az életem.
  • Nincs bátorságom elkezdeni a nagy álmom.

Amint látod, leginkább a karrierrel, a munka-magánélet összeegyeztetésével és az önmegvalósítással állnak kapcsolatban.
Szolgáltatásaimat ezért ezeknek a témáknak a megoldására nyújtom.

Hogyan dolgozik a life coach?

A life coach munkája leginkább egy személyi edzőhöz hasonlít, csak ő nem a fizikummal, hanem az ügyfél privát életének különböző területeivel foglalkozik. Soha nem mondja meg kliensének, mit tegyen. Az a tanácsadó feladata. A life coach sokkal inkább egy katalizátor: abban segíti az ügyfelet, hogy megtalálja a válaszokat magában. Olyan átgondolt, nemegyszer provokáló kérdéseket tesz fel, amellyel meg tudja nyitni az elakadásokat. Sokszor nem látjuk a fától az erdőt, pedig ott van az orrunk előtt a megoldás. A life coach ebben segít: hogy az ügyfél lássa meg, mit kell tennie. Ezekkel a felismerésekkel nem csak a megoldás válik láthatóvá, hanem nő a kliens éntudata, jobban tud fókuszálni önmagára, és a felelősséget is átérzi, ami a saját sorsának alakulásában egyedül az övé.

Kik veszik igénybe a life coaching szolgáltatást?

Leginkább azok a motivált és nyitott emberek, akik érzik, hogy segítségre van szükségük, hogy életük egy szakaszán vagy területén az elakadásokat, a megtorpanásokat, a bizonytalanságokat megoldják, és újra teljesíteni tudjanak. Nagyfokú bizalommal rendelkeznek a coach irányába, és hajlandók szembenézni önmagukkal, vállalva az esetleges fájdalmas folyamatokat és döntéseket is.

Miben különbözik a pszichológiától?

Nagyon sokban. A pszichológus a múltra koncentrál, és a múltbeli elakadásokat, gátakat oldja nem egyszer hosszú, akár éveken át tartó terápia során. A coach ezzel szemben a jelen megértésére és a jövőre összpontosít. Rendkívül eredményorientált, nem véletlen, hogy egyre több pszichológus, sőt terapeuta alkalmazza a coaching módszereit munkája során. Saját life coach képzésemen is vettek részt pszichológusok.

Miben különbözik a tanácsadástól?

A tanácsadás folyamán a szakértő megmondja, mit tegyen az ügyfél. Tájékoztat, informál, feltárja a lehetséges utakat. A coaching folyamán a felelősséget az ügyfélnek kell vállalnia magáért. Szembe kell néznie önmagával, sokszor fájdalmas döntéseket kell meghoznia, de az eredmény is az övé.

Hogy zajlik a coaching folyamat?

Mindig négyszemközt, meghatározott időkeretek között, alkalmanként 60 percben. Formáját tekintve legtöbbször egy irányított beszélgetés, de sokszor feladatokat, teszteket is kitölt a kliens. Fontos tudni, hogy soha nem egy találkozóról van szó, hanem az egyes esetekre szabottan több coaching ülésre is sor kerül. Az alábbi csomagajánlatban részletesen megtalálható mindez.

Share This